אם הייתם בטוחים שהאוכל היחיד שאתם יכולים להנות ממנו בטיול קסום באיטליה זה פיצה, פסטה וריזוטו – אז טעיתם ובגדול. המטבח האיטלקי הוא בעצם שילוב של קשת רחבה וצבעונית ממגוון המחוזות שבמדינה והוא מבוסס על תרבויות, עמים ומסורות עתיקות של אלפי שנים.
שמות של מאכלים ומנות רבים נלקחו בהשראת המקומות שבהם בושלו לראשונה או הומצאו לפני מאות ואפילו לפני אלפי שנים. גבינת הפרמזן הידועה מקורה בפארמה, הבולונז – מבולוניה, פיצה נפוליטנה
מנאפולי כמובן.
האיטלקים מאוד קנאים לארוחות שלהם. הם אוכלים בשעות מסודרות וקבועות. בבוקר, אין ארוחת בוקר כמו אצלנו הישראלים אלא פותחים את הבוקר על ״הבר״ (כך מכונים כל בתי הקפה באיטליה). הסיבה לשם ״בר״ היא משום שרוב האיטלקים לא נוהגים לשבת ולשתות קפה, אלא הם שותים את הקפה שלהם בעמידה על בר ארוך, אחד ליד השני.
זה פתח מדהים לתקשורת עם הברמן ועם האנשים מסביב, חלקם קוראים עיתון לכמה דקות וממשיכים הלאה. ליד הקפה אפשר לשלב מאפה נחמד או פוקצ’ינה אבל זה ממש לא בגדר חובה כי ארוחת הצהריים, היא המשמעותית ביותר ביום שלהם.
בצהריים האיטלקים מקפידים לאכול לחם וכמה מנות אנטיפסטי, שממש לא דומה לאנטיפסטי שאנחנו מכירים בישראל. מדובר במנות דגים מתובלים, בשרים ונקניקים מעושנים לצד גבינות איכותיות שמנות.
המנה הראשונה שלהם היא לרוב מנת פחמימות כלומר הפסטה שתמיד מאוד קטנה ומלווה לרוטב פשוט מסורתי כמו שמן זית עם קצת פרמז’ן או פומדורה (רוטב עגבניות קלאסי). זו יכולה להיות גם צלחת של מרק מיניסטרונה, משולש פיצה, מנת רביולי או קנלוני.
בשלב הבא עוברים למנה העיקרית שמאוד משתנה בין האזורים. זו יכולה להיות מנת דג עם סלט, עוף עם ירקות, לזניה, תבשילי ירקות ועוד.
הנה כמה מהמאכלים שאסור לפספס בביקור באיטליה וכמובן – איפה הכי כדאי לנסות אותם:
ריבוליטה
מדובר באוכל עממי קלאסי המורכב מהרבה ירקות – קישואים, בצל, גזרים, לחם איטלקי (לא טרי), קטניות ועלי מנגולד. אחד המרכיבים המסורתיים אותו מכניסים למרק הוא הקוואלו נרו, מאין כרוב שחור איטלקי שמעניק לו את טעמו המיוחד. הבישול של המרק האמיתי המסורתי נמשך על פני שלושה ימים, אבל בהחלט אפשר לצמצם את ההכנות ולדחוס אותן ליום אחד. איפה אוכלים?
בטוסקנה!.
ארנצ’יני
ארנצ’יני הוא מאכל איטלקי מסורתי המגיע במקור מאזור פלרמו שבאי סיציליה. מדובר בכדורים קטנים אותם מכינים מאורז עגול, ארבוריו, כמו זה שממנו עושים ריזוטו ומצפים אותו בפרורי לחם וכמובן מטגנים.
יש המון סוגים של ארנצ’יני עם או ללא רוטב עגבניות כאשר הסיפור של המנה נוצר במטרה להתגבר על שאריות הריזוטו. אפשר גם למלא את הכדורים בגבינת מוצרלה איכותית ולהנות ממרקם נמס. איפה אוכלים? בכל איטליה אפשר למצוא ארנצ’יני טעים.
סרדה אין סאור – Sarde In Saor
סרדינים מטוגנים ומחומצים ברוטב של בצל ושמן זית. אחת ממנות האנטיפסטי הידועות באיטליה ונחשבת למעדן דגים מובחר. את הסרדינים האיטלקים נוהגים לאכול עם יין לבן יבש וכמובן לחם טרי אבל בכל צורה שתבחרו, זה יהיה טעים.
איפה אוכלים? מומלץ דווקא בצפון איטליה בערים כמו
ונציה למשל, או בקרבה לים, איפה שיש מסעדות דגים טובות.